STÖVLETTER DÅ OCH NU!

Jag tänkte börja med att skriva små skokrönikor med diverse kuriosa då och då. Varför inte börja med ett av de mest älskade skodonen, stövletten. Det har ju inte alltid varit så att kvinnor fått bära stövletter. Vi tar ju för givet att vi kan köpa precis det vi tycker om utan konsekvenser . Jag kommer ihåg min mest rebelliska period under gymnasietiden på 90-talet. Jag började på en sk “prog” skola med en härlig blandning av stilar och ideologier. Jag gick helt inför den “svart rockiga” stilen. Jag älskade mina militärkängor med stålhätta. Men med åren blev jag mer och mer sober i min stil men min kärlek till kängor finns alltid kvar.

Kärt barn har många namn. Jag har nämnt några stycken här ovan men det finns fler!
Man har hittat grottmålningar i Spanien som är 15000 år gamla där man ser mycket tydligt att både kvinnor och män bär stövlar av djurhud och päls. Åren gick och jämställdheten blev ett minne blott. Männen skulle ut och erövra världen i sina stövlar medan kvinnorna satt inomhus i tunna skor av siden och sammet som var för ömtåliga för att lämna hemmet. Kvinnorna skulle ” hållas på plats” 🙁 . Det enda undantaget var ridstövlarna som kvinnorna fick bära då de skulle upp på hästryggen.

Runt 1830 började icke arbetande kvinnor bära kängor till vardags. För att foten skulle se nättare ut hade dessa ankelhöga kängor väldigt smala läster med knäppning eller snörning som fick blodet att stanna (snörkängan är ju en av FW2020 största trender). Efter 20 år började man att massproducera skor vilket gjorde att även tjänsteflickorna till de fina damerna hade råd med kängor. Men det var inte förrän på 1900 talet som stövletterna tog steget ut i modevärlden. Det kom snabbt nya modeller, skafthöjder, material och klackhöjder.

60-talet var stövlettens storhetstid med alla modehus som blomstrade, subkulturerna i England mm. Det tog några 1000 år men nu tillhör stövlar och stövletter återigen både kvinnor och män 🙂 .

Stövletten är nog den mest sålda skomodellen i vår tid under vinterhalvåret. Kanske att sneakers ligger på första plats men jag hoppas inte det. En känga kan vara otroligt kvinnlig och elegant eller väldigt sportig, chunky eller helt enkelt “plain” hur som helst älskar vi den. Den kan vara fodrad, vilket gör att vi har en varm och glad fot hela dagen. En mocka eller lackstövlett kan passa till festen lika bra som en pumps. Den klassiska nappastövletten är sportig eller chic det väljer man själv. Klack höjderna variera från låg till hög. Sätter man en hög klack på stövletten så ser benens linjer längre ut. Vilken är din favorit stövlett? Har du både varma utomhus stövletter och elegantare varianter som du dresser till fest?

Hoppas att jag kunnat inspirera och informera. Har ni frågor eller tips, skriv gärna till mig som kommentar eller maila till: mailto:ceciliaskor@gmail.com

“Give a Girl the right Shoes, and she can Conquer the World.”
Bette Midler

Källa: SKOR av Linda O Keeffe

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.