LASAGNE MED KÅL OCH SALSICCIA!

 

NYHET: SOMMELIERN TIPSAR OM VIN

lasagne

Godeftermiddag kära bloggvänner!
Då inspirationen är noll tänkte jag köra lite recept i bloggen nu. Jag gjorde en helt underbar lasagne, min kompis C recept, på salsiccia och kål innan jag åkte till Sverige. Är lite vintrig kanske så den passar ju bra nu till hösten. 

INGERDIENSER

kålhuvud , som ni ser på bilden
salsiccia, helst naturell smak
olivolja
lök
morot
Stjälkselleri
lagerblad
vitlök
vitt vin
bechamelsås 
riven parmesan
smör

lasagne blommor

Börja med att ta av bladen från huvudet och förväll i lättsaltat vatten.  Lägg bladen på handdukar för att torka. Nu gör du en klassisk soffritto, hacka lök, morot, selleri, vitlök och fräs i pannan med olivolja. Tryck sedan ut salciccian ur sitt skinn och fräs med grönsakerna. På med vitt vin och låt alkoholen avdunsta i några minuter, salta och peppra. Nu i med lagerbladet och låt puttra på låg värme i ca 20 minuter. Undertiden förbered bechamelsåsen. Nu bygger du din lasagne som vanligt först bechamel, köttfärsås och kålplattor…etc avsluta med ett lager bechamel och massa riven parmesan, lägg några smörklickar på toppen. Låt stå i ugnen ca 30 minuter på 200 grader! Jag har fått hjälp av min fina vän Therese som oxå bor i Como som är utbildad sommelier att välja vin till rätten.
Hon bor i Italien sedan 25 år. Är Sommelier på en Schweizisk restaurang. Kom till Italien som modell. Skild med 3 barn.Tack vare att Pernilla och Diego ( som har den fantastiska restaurangen La Vita e Bella i Como ) anställde henne på sin restaurang så väcktes hennes vininteresse. Blev därefter sommelier och har även jobbat på stjärnrestaurang.

Therese tipsar:
En smakrik rätt kräver ett smakrikt vin. Dessutom måste man ta hänsyn till om det är en “tung” eller “lätt” rätt.
Min spontana kombination till denna rätt blir ett Mousserande rött och torrt vin från Emilia Romagna; OTELLO Nero di Lambrusco. 189 kr på systembolaget (Nr: 71461).
Detta vin har en underbar mörk röd lila färg. Doftar ljuvligt av alla möjliga sorters bär, men även av lite vanilj och choklad.
Man förväntar sig nästan att detta vin ska vara sött efter en sådan fruktig doft, men det är härligt torrt och passar alldeles utmärkt till denna rätt. 
Detta vin passar även jätte bra till ost om man vill avsluta måltiden med en ostbricka med hårda ostar.
Eller bara njuta av det sista glaset precis så som det är. Utan någonting till. 
 
Hoppas att ni tycker att det är kul med tips på mat och vin så vi kan kör vidare med det!
 
Con affetto Ceci
 
 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.