SVART ELLER VITT? ITALIEN ELLER SVERIGE?

LOCKDOWN ELLER EGET ANSVAR?

svartvit tårta

ZEBRATÅRTA

Godmorgon kära bloggvänner!
Japp, på helgen lyckas jag skriva så här på morgonkvisten då lilla A inte behöver min dator. Har en sprängande huvudvärk sedan igår, en kombination av spänningar och att min absoluta favoritserie Fauda ( Netflix) släppte 3 säsongen i torsdags….aiuto!

Jag har haft mycket tid att fundera under mina veckor här på landet över mina två hemländer. Intressant då de har handlat väldigt olika i denna Coronakris. Jag vill understryka att det jag skriver nu är mina egna åsikter och jag hoppas att man kan få lov att tycka och reagera som man vill 🙂 .

svartvita skor

FLATS IN BLACK AND WHITE

Jag lämnade  Italien på natten mellan lördag och söndagen innan den totala nedträngningen började. Jag har ju personligen inte upplevt den strikta karantän som Italienarna befinner sig i. För er som inte vet bor jag sedan 25 år tillbaka vid Comosjön, Lombardiet. Jag har daglig kontakt med familj och vänner. Både svenska och italienska vänninor. ALLA är otroligt motiverade och fokuserade på att så få människor skall bli smittade och framförallt inte dö i denna fruktansvärda sjukdom. Det finns ett humant och vackert tänk bland folket. Jag har nästan aldrig hört någon prata om ekonomi, psykisk ohälsa eller självmordsrisk efter karantänen. Det viktigaste är att skydda sina medmänniskor i nuläget.

Jag vet att många tänker att  det har väl inte funkat så bra i Italien trots “lockdown” , jag har inga belägg att svara på detta men jag vet att Italien var det land som först drabbades i Europa och att det tog för lång tid innan man riktigt förstod allvaret i situationen.

svartvit kaka bit

TULPANER ÖVERALLT

Det som jag reagerar över här i Sverige är en viss kyla. Jag tycker att många lever precis som vanligt och att det viktigaste är hela tiden den ekonomiska biten. Jag förstår att det inte är lätt att stanna hemma när solen skiner och uteserveringarna står redo med öppna armar att ta emot gäster. Det är som att ställa en stor skål med godis under näsan på ett barn och säga att de inte får smaka! Folk har suttit hemma under de dagar de känt sig sjuka men så fort man mått bättre har man gått ut! Jag varför inte, du får ju göra det enligt Folkhälsomyndigheten. Igår åkte jag och handlade här på ön. Restaurangen bredvid Ica var proppfull med folk på uteserveringen, gamla som unga. Jag känner inte samma gemenskap här i Sverige, Vi mot viruset. Det är mer; Jag mot viruset! Jag har flera gånger under dessa veckor nästan behövt rättfärdiga varför jag isolerar mig och barnen till 100%.

Kanske Sverige gör helt rätt, vem vet. Det enda vi vet att Sveriges dödstal är avsevärt högre än våra grannländers. Jag hoppas att våra pass blir klar nästa vecka så vi kan få komma hem!

Tycker ni Sverige agerat rätt eller hade ni föredragit den italienska modellen? Ha en fin söndag!

Con affetto Ceci

8 thoughts on “SVART ELLER VITT? ITALIEN ELLER SVERIGE?

 1. Jag tror att Sveriges metod är den rätta. Är rädd att smittan kan ta fart igen när länder i lockdown öppnar upp igen. Viruset försvinner ju inte. Så jag tror att flockimmuniteten är den bästa vägen. Sedan finns det tyvärr alldeles för många med “det händer inte mig”-attittyden och det gör mig förbannad! Vi ska vara glada att vi får gå ut och njuta av våren och då ska vi inte missbruka det förtroendet. Myndigheterna borde vara mycket tuffare, t.ex. mot krogar som inte sköter distanseringen. Dessvärre mesigt svenskt att säga att “de kan riskera att stängas. Det borde vara “de kommer att stängas”. Så är jag för Sveriges metod men brott mot reglerna ska beivras hårt. Hoppas det kommer att gå bra i Italien. Mitt italienhjärta har blött under denna tid. En väninna i Rimini har som tur är tillfrisknat från covid-19 med enbart lindrigare besvär. Önskar dig och döttrarna en snar återresa hem!

  1. Hej Ulla!
   Tack för fint svar❤️ Jag tycker också att det skall bli intressant och se vad som händer när man börjar öppna upp piano piano. I Italien ( inte Lombardiet) har bilaffärer, barnkädesaffärer och handelsträdgårdar börjat öppna. Vi håller tummarna!
   Kram C❤️

 2. För det första går det inte att jämföra länder. Alla har olika förutsättningar, olika densitet och olika kulturer. Jag är helt övertygad om att den svenska modellen inte skulle fungera i Italien till exempel.
  För det andra kan vi inte jämföra dödstal i dagsläget. I synnerhet eftersom alla länder har agerat olika snabbt och olika hårt. Vad händer med länder som Danmark och Norge när de börjar öppna upp igen? Jag tror på den svenska modellen i Sverige. Det enda jag kritiserar är hanteringen av hemtjänst och äldrevården.

 3. Tror på den svenska modellen. Har så många vänner i Italien som nu har fullkomligt raserade ekonomier och hur kallt det än låter – det är tufft att överleva utan jobb och inkomst.
  Vi svenskar är väl generellt lite mer avståndstagande mot andra därför känns det kanske kallt men jag upplever att vi hjälps åt och vågar leva i en bra kombination.
  Vem vet vad som är rätt? Är personligen oerhört tacksam för att slippa total lockdown.
  Hoppas du får komma hem snart.

  Kram 🤗

  1. Hej Lotta!
   Jag har ju bott i Italien i mer än halva mitt liv så jag har nog blivit mer italiensk än vad jag tror☺️ Vi går hoppas att situationen löser sig och ja, jag vill verkligen hem nu💕
   Kram C

 4. Hej Cecilia

  Jag bor i San Remo sedan -86 och jag sitter i ungefär samma sits som du. Min pappa gick bort förra året och skulle urn sättas i Värmland den 24 februari. Några dagar innan gick hans fru bort och jag o mina syskon fick börja ordna en ny begravning. Den blev av den 13/3 och jag stannade här.
  Då skulle vi tömma mitt föräldrahem och jag stannade kvar för att vara med att göra det. Det ligger i Torslanda utanför Göteborg och jag bodde hos min dotter som bor i Göteborg sedan 8 år. Även min son och hans tjej bor där sedan i november förra året. Kvar i Italien min man och min yngsta son.
  Nu är vi klara med tömningen av huset och jag och min son, hans tjej i hund har isolerat oss i Värmland. Vi har gjort som i Italien och hållit oss undan hela tiden. Inga restaurang besök eller folksamlingar. Jag har beställt flyg som blivit inställda, nu har jag en biljett till den 3/5.
  Jag tror det är svårt att jämföra länderna pga att det ser så olika ut. Här på landet tar folk det på största allvar. Den lilla Ica butiken kör hem maten och folk håller sig undan. Det som är förfärligt är dom äldre och jag måste erkänna att Tegnell inte är min favorit.🙄
  Ha det bra och hoppas du kan åka hem snart.

  1. Hej Maria!
   Min mamma begravdes också den 13/3😞 Min son bor i Gbg sedan snart 4 år, jag och flickorna lämnade maken hemma i Italien. Jag har inte bokat flyg hem ännu då vi väntar på våra pass som vi förnyat.
   Kram och hoppas du får komma hem den 3/5 som planerat!
   Kram C❤️

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.