RISOTTO MED KARLJOHAN SVAMP….RISOTTO AI FUNGHI PORCINI

SVAMPRISOTTO OM DÖTTRARNA FÅR VÄLJA

svamprisotto

ALLT ÄR INTE PINTEREST SOM GLIMMAR ( MIN BILD )

 

Godmorgon kära vänner!
Varje morgon ringer mobilen kl 06.00. Då hoppar jag upp. Har alltid varit morgonpigg 🙂 . Idag är det en sådan där jobbig dag…mammografi på schemat. Sedan har jag bokat möte med min man på fabriken. När han kommer hem 21.00 på kvällen är varken han eller jag sugna på att prata jobb och kl 07.00 är han redan utanför dörren på morgonen. Så därför har jag bokat möte med honom, man får inte vara dum 🙂 .

 

karl johanjpg

KARLJOHAN

Igår kväll blev det svamprisotto här i stugan. Är inget risottofan men bor man i norra Italien får man fasemej anpassa sig 🙁 .

INGREDIENSER
ris typ CARNAROLI ( en näve per person )
en charlottenlök
en vitlöksklyfta
1 dl vittvin av god kvalitet
buljong
torkad karljohansvamp
blandad färsk svamp ( optional)
riven parmesan min 24 mån lagrad
äkta smör
olivolja extra vergine
färsk persilja

Ok mina vänner här kommer receptet, som JAG gör det! Alla gör vi olika 🙂 .
Börja med att koka upp en kastrull med vatten eller buljong.Den torkade svampen lägger du i kallt vatten ( skall precis täcka) i ca 10 min.  Under tiden häll olja och en klick smör i en tjockbottnad gryta. I med finhackad charlotten och den hela vitlöksklyftan. Bryn på låg värme. Sedan i med riset och rör om någon minut! Plocka bort vitlöken. Nu häller du på vinet och höjer värmen så alkoholen får dunsta bort. Nu är du kanske ambitiös och har kokat din egen buljong men om du är lik mig använder du dig av buljongtärningar. Jag använder grönsaksbuljong. Jag slänger i 2 buljongtärningar och sen på med några deciliter kokande vatten och nu börjar det ” roliga” , rör om HELA tiden med en TRÄSLEV ( importante).  Nu kan du redan slänga i den torkade svampen med sitt spad! Det brukar ta minimum 30 minuter att få riset mjukt. Man kan ju lämna en ytterst liten hård kärna då riset skall vila några minuter. Vill du göra risotton extra allt har du brynt svamp i en stekpanna brevid. I Italien brukar man oftast få med bara Karljohan. Stäng av spisen! Häll i den rivna parmesanen, en stor klick smör och om du vill din brynta svamp. Lägg en ren kökshandduk uppe på grytan ett par minuter så risotton får ” sätta sig”! Strö på persilja  om så önskas.

BUON APETITO

höst dukning.jpg

HÖSTDUKNING

Min bästa italienska vännina C berättade en rolig anekdot för mig när vi var på Mykonos. Hon och hennes familj håller till i Toscana på somrarna och hon behövde en stor kartong , till , jag kommer inte ihåg vad! Hursomhelst snabbtänkt och intelligent som hon är åkte hon till närmaste supermarket och mycket riktigt utanför stod flera stora kartonger. Hon tog en och slängde in den i bagageluckan. När hon kom hem upptäckte hon att kartongen var stängd 🙁 . Konstigt, den var ju så lätt….hon öppnade den och inuti låg 12 stora påsar med torkad Kraljohansvamp! Gissa om de fick äta risotto! Ja ni förstod rätt, hon åkte INTE och lämnade tillbaka svampen 🙂 . Haha…så typiskt henne att göra en sådan sak! Hon är så oitaliensk, eller inte, det är därför vi kommer så bra överens….

He en fin lillelördag!

Con Affetto Ceci

 

Bilder: Pinterest

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.