VARFÖR FLYTTAR MAN TILL ITALIEN?….PERCHE’ LA GENTE SI TRASFERISCE IN ITALIA?

CECI FILOSOFERAR

lasagne.jpg

LASGNE PÅ FINPORSLINET

Godmorgon kära bloggvänner!
Det är så roligt när ni kommenterar bloggen. Jag förstår att de flesta tycker att det är spännande med just skillnaderna mellan Italien och Sverige. Italien har väl alltid varit ett av världens ” favoritland”. Alla ÄLSKAR detta land. Det kan jag förstå. Men att bo här, att ha sin vardag här……mmm…

Enligt mig finns det väl tre kategorien av svenskar som flyttar till Italien;  svenska familjer, där någon av föräldrarna jobbar på svenska eller internationella företag, barnen går oftast i internationella skolor och familjerna umgås nog oftast med andra svenskar eller “icke italienare”.  I kategori 1 ingår givetvis alla gamla som unga som kommer ner för att jobba!

Sedan har vi de som flyttar ner som pensionärer för att njuta av härligt klimat, god mat och vin! Kanske köper de något nere i Toscana…den kategorin skulle jag gärna tillhöra.

Istället tillhör jag kategori nummer 3; svenskor som träffar en italienare någon stans i världen och givetvis vill italienaren hem till sitt och sina! Orädda som vi är packar vi vårt pick och pack och flyttar med! Slängs in i den italienska kulturen som vi tror är den vi ser på film från “Little Italy” i Brooklyn….tror inte det…Vi är uppfostrade att respektera andra och försöker att vara våra italienska familjer till lags 🙁 . Sedan kommer barnen och när de börjar skolan dras vi med i denna fruktansvärda hets där ungarna skall vara små perfekta soldater och har ditt barn 10 i betyg är du en lyckad förälder. Ni vet att detta är MINA tankar, och det sitter säkert många  i Italien och läser och känner…..” this woman is nuts”….hursomhelst! Vi lagar mat, bakar håller på våra svenska traditioner och försöker så gått det går att anamma de italienska.

 

stövletter ryggsäck.jpg

BLÅ STRECHBOOTS OCH RYGGSÄCK I TAUPEFÄRGAT SKINN

Vi vill uppfostra våra barn svenskt men vi förstår rätt snart att om de inte blir ” furbi” = slug på italienska, kommer de små stackarna bli uppätna till frukost av sina italienska vänner! Skolan är tuff men bra! Jag har aldrig haft bekymmer under 15 år av italiensk skolgång “so far”. Jag har bott här i halva mitt liv och är  fortfarande kvar, så det betyder det väl att till syvende och sist trivs jag rätt bra här 🙂 . Kommer ni på fler kategorier av svenskar som flyttar till Italien så skriv gärna det!

Vad jag ÄLSKAR med detta land; maten, klimatet, modet, skrattet, snabbheten och intelligensen i italienarnas DNA, männen är ursnygga, att man får vara hemmafru om man vill och kan, att folk ställer upp till 100% när det krävs….i ett annat inlägg kan jag ju skriva vad jag INTE gillar med detta land…ojoj det kommer att bli ett långt inlägg….hehe!

Ha en riktigt fin onsdag!

Con affetto Ceci

3 thoughts on “VARFÖR FLYTTAR MAN TILL ITALIEN?….PERCHE’ LA GENTE SI TRASFERISCE IN ITALIA?

 1. Nedanstående kommentar skrev jag nyligen på en av mina kloka bloggar för smarta systemkritiker.
  Länken är läs-sevärd.
  Du följer precis det mönster som de skandinaviska invandrarna gjorde när de kom till USA. De anpassade sig och lärde sig språket så fort som möjligt. Du rivstartade ju på Universitetet i Sienna och sedan Tekniska högskolan i Milano där du dessutom tvingades att lära dig det akademiska språket. I USA accepteras du direkt med en rätt inställning. I Europa ses du alltid som invandrare hur dukrig och smart du är, det krävs generationer för att bli ”riktig” medberborgare. I Sverige anstränger ju många sig inte ens, de som kommit från MENA.
  Var glad att du bor Italien när det gäller denna problematik och inte i Schweiz, där till och med jag med alla mina höga utbildningar hade i och för sig respekterats men ändå betraktats som gastarbeiter om jag flyttat dit. De släpper inte ”in” någon utomstående.
  För övrigt är din krönika som vanligt intressant och välskriven.

  Min Kommentar:
  Lassekniven says:
  6 oktober, 2018 kl. 11:35
  Fin och djuplodande krönika som vanligt och som du skriver har vi anledning att vara oroliga för framtiden för våra barn och barnbarn. 2030 är i varje fall jag, med en sannolikhet som gränsar till visshet, inte med i spelet så personligen sitter jag bara som en liten Schopenhauer på min lilla tuva och beskådar och begrundar eländet. Den andliga världen blir allt viktigare.
  Nedanstående länk är kanske inte direkt relaterad till dasagens krönika men är intressant ändå att ta till sig i kontexten.
  https://www.wiscontext.org/how-scandinavians-transformed-midwest-and-midwest-transformed-them-too
  Den handlar om invandrande skandinavers impakt på och adaption till det amerikanska samhället i allmänhet och den norra delen av mid west i synnerhet. Jag har tagit ut några klipp:
  ”Scandinavian immigrants to the U.S. were quick to learn English and adapt to American practices, but also tended to preserve their native cultures.”
  ”Studies professor Julie K. Allen detailed how these immigrants established themselves so firmly in the fabric of the Upper Midwest, balancing enduring cultural roots with an eagerness to adapt to their new homeland. Her talk was recorded for Wisconsin Public Television’s University Place.
  Man försökte alltså lära sig engelska så snabbt som möjligt eftersom man insåg att annars var man inte med på det amerikanska tåget och man antog givna amerikanska regler utan att ge upp sin skandinaviska identitet.
  Mellan 1825 och 1925 invandrade 3 miljoner skandinaver till USA. Det rörde ju sig mest om familjer, många av dessa med många barn. Kunde dessa när de kom fram till målet och gå hämta ut stor bostad och arbetsfria inkomster? Nej, de fick klara sig själva och hjälpte sålunda till att bygga upp sitt nya land.
  Gäller detta för en mycket stor del av den aktuella invandringen till Sverige från MENA? Jag läste någonstans att i SCB finns uppgifter där det påvisas som exempel att efter en femtonårsperiod bland inkommande somalier var situationen den att 70 % var fortfarande arbetslösa och 30 % hade arbete. Den framkom inte om alla trettio procenten ens rörde sig om ”riktiga” arbeten med 38 timmars arbetsvecka, vågar personligen inte stå för dessa siffror, någon som vet bättre?
  Kroniska sociala bidrag tar bort incitamentet att klara sig själv. Det hela blir således destruktivt.
  Till slut Peter, jag tror inte att Kina, Ryssland och USA kommer att underordna sig FN och Agenda 2030. Det blir nog bara Europa och framför allt Sverige.
  Svara

  1. Hej pappa! Tack för kommentaren! Jo det hjälper en många gånger att vara som en kameleont! Kram C

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.