ITALIENSKA SKOLSYSTEMET…..LA SCUOLA ITALIANA

LÅNGA SOMMARLOV

Godmorgon mina fina bloggvänner!
Har nu försökt att ladda upp ett foto på bloggen och jag har suttit här i 30 minuter snart 🙂 . Skönt att veta att det finns länder där internet funkar sämre än i Italien…..det trodde jag inte, iallafall inte i Europa!

Det bli väl mer text än bilder denna veckan då…..grrrrrr….

Hursomhelst, på tal om skillnader mellan Sverige och Italien så är väl skolan det som blir mest påtagligt när man har barn i skolålder.Man börjar det året man fyller 6 och fyller man 20 december som sjömannen, börjar man skolan när man är 5 år och 8 månader. Innan jul skall alla kunna läsa och skriva och i maj skriver de skrivstil! I mina barns klasser har det alltid funkat bra. Har någon elev haft svårigheter har de fått specialhjälp. På låg/mellan stadiet gick alla tre i den statliga skolan i vår lilla by och det har funkat toppen! Inga klasskamrater har haft några diagnoser vilken kan tyckas konstigt! Kan inte förklara detta!

Från klass 1 har man betyg i alla ämnen plus uppförande. Även här har det inte varit några större problem  ( i låg ålder 🙁 ) .
Betygsystemet går från 1-10 och 5, 4, 3, 2,1 är olika grader på underkänt! Från högstadiet blir du kuggad  om du har  5 i uppförande eller i fler än 3 ämnen.

Högstadiet 11-14 år och gymnasiet 14-19 år.

Paolo flyttade till Sverige efter 2 år på Natur i Italien, Sofia skall börja 3:e året på en teoretisk linje med inriktning på ballet och Anna börjar högstadiet 12 september.

Sommarloven är 3 månader långa med massor av läxor och omtentor. Jag måste ändå säga att jag gillar den italienska skolan. Ordning och reda, föräldrarna tar ettt enormt ansvar för barnens skolgång. Än så länge har väl egentligen bara Paolos 2 år på gymnasiet varit turbulent för oss. Vi håller tummarna!

Kram från Mykonos! Har ni funderingar så skriv bara till mig!

Provat igen att ladda ner kort…helt omöjligt! Bättre lycka imorgon!

Con affetto Ceci

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.