VAD BLIR DET FÖR MAT…..COSA SI MANGIA

PASTA ALLO SCOGLIO

pasta allo scolglio 1.jpg

 

Denna eviga fråga! Vad blir det till middag? Mina barn frågar redan när det står nere på gatan och ringer på porttelefonen 🙁 . Vi pratar otroligt mycket mat i min ”svenska” familj. Mer än i den ”italienska”, konstigt men sant! Det hör ju till saken att brorsan varit med i Sveriges mästerkock! Proud of you 🙂

Jag är ingen pastaälskare och ändå så lägger jag ut ytterligare ett recept på PASTA!

 

cinque-terre-691187__340.jpg

CINQUE TERRE…PÅ TAL OM KLIPPOR!

Tyvärr har jag inte sett så mycket av Italien under mina 23 år här. Därför att när man väl har semester så vill man bara åka ”hem”. Framförallt när man fått barn. Då blev det ännu viktigare att komma till Sverige så att de kunde få mer av det svenska språket och komma närmare ens familj och vänner. Jag har alltid försökt att åka till Sverige minst 3 gånger per år. Somrarna är vi ju alltid i Bohuslän och detta har gjort att barnen fått svenska vänner. Det är numera de som lär mig de nya slangorden, typ ”fett bra” 🙂 etc….

 

collage pasta allo scoglio

SPAGHETTI MED FISK OCH SKALDJUR

Min favorit pasta är spaghetti och jag tror nog att jag vågar påstå att de flesta italienare föredrar spaghetti. Jag har nu hittat ett pastamärke ” RUMMO”  som tillverkar en  “ spaghetto grosso” som gör att tuggmotståndet blir ännu mer “al dente”.

Nu är det ju så att alla gör vi våra egna personliga recept. Det finns säkert 1000-tals bättre och godare varianter på den här pastan. Men så här gör jag, snabbt och enkelt för de som har bråttom.

Ingredienser:

4 port

320 g spaghetti

Blandad fisk/skaldjur

( tex små bitar av ; lax, torsk, bläckfisk, räkor…etc)

Olja extra vergine

Peperoncino ( typ cayennepeppar)

Körsbärstomater ca 4dl

Gott vitt vin

Charlottenlök 

Vitlök

Persilja

Salt, peppar

Börja alltid med att sätta på en stor kastrull med vatten Jag personligen saltar när vattnet kokat upp men det gör man ju som man vill.

I en stekpanna häller man i en rejäl skvätt olivolja och strör över peperoncinio. I med den skivade löken och vitlöken. En sk ” sofritto”. Låt fräsa runt på hyfsat låg värme. Vi vill inte ha bränd lök i såsen!

Nu är det dags att hälla i fisk och skaldjur. Blanda runt lite o sen på med vin. I detta läge brukar jag höja värmen så  alkoholen avdunstar rakt in i mina näsborrar 🙂 sen snabbt i med tomater salt och peppar. Nu får detta puttra på medelhög värme. Dags att hälla i pastan, låt den koka 2/3 av koktiden i vattnet häll sedan över den i stekpannan där den får koka klart!  Ös tillräckligt med kokande pastavatten över fisken hela tiden, inte för mycket för när pastan är klar skall såsen vara krämig.

Häll upp på tallrik. strö gärna lite persilja över men RIV FÖR ALLT I VÄRLDEN  INGEN PARMESAN PÅ!!! Det är totalt NO NO att ha parmesan på pasta med skaldjur. Hade skrivit ” Buon Appetito” men  läste sedan  att det är inte väluppfostrat i Italien att säga så! Då struntar vi väl i det!

Con affetto Ceci

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.